BARSZCZYK CZERWONY

Barszcz czerwony – sztandarowe wigilijne danie goszczące na stole niemal u każdego. U mnie również. Barszcz może być bardziej słodki lub kwaśny na domowym buraczanym zakwasie. Ja zdecydowanie preferuje ten słodki w sumie to słodko-ostry, musi mieć koniecznie mnóstwo świeżo-mielonego pieprzu. Taki właśnie co roku gotuje moja mama, a ja potrafię zjeść nawet dwie dokładki (nie powinnam się do tego przyznawać :P). Koniecznie z uszkami – w tym roku u mnie pierwszy raz z wegańskimi na bazie mąki orkiszowej (przepis tutaj).

Polecam i Smacznego !!!

b2

Składniki: (5 porcji)
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • ½ małego selera
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 mała cebula
  • kawałek pora
  • kilka gałązek lubczyku
  • kilka gałązek świeżego majeranku
  • 2 małe jabłka (najlepiej kwaśna odmiana- antonówka lub reneta)
  • 1,5 kg buraków
  • 3 listki laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • kilka ziarenek czarnego pieprzu
  • 3-4 łyżki octu jabłkowego
  • 1 mała łyżeczka cukru trzcinowego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • sól i pieprz, 1 płaska łyżeczka suszonego majeranku

b5

Sposób przyrządzenia:

Włoszczyznę i buraki obrać i pokroić na mniejsze kawałki, cebulę przekroić na pół, obrać i opalić nad palnikiem. Jabłka dokładnie umyć i pokroić w ćwiartki. Wszystkie składniki barszczu umieścić w dużym garnku zalać 1,7 litra wody. Gotować na małym ogniu ok 2-2,5 h. Po tym czasie wyciągnąć jabłka, pora i seler. Resztę składników zostawić na ok 24 godziny, żeby barszczyk się przegryzł. Następnie barszczyk przecedzić, dodać ocet jabłkowy, doprawić solą i pieprzem do smaku. Posypać majerankiem.

b3

Wartość odżywcza i energetyczna (100ml czystego barszczyku)
Energia: 24kcal
Białko: 0,4g
Tłuszcze: 0,2g
Węglowodany: 5g

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s