WIGILIJNE USZKA ORKISZOWE

Uszka – myślę, że większość osób nie wyobraża sobie świątecznego czerwonego barszczyku bez ich obecności. Ja na pewno. U mnie w domu mama robi z dwoma rodzajami nadzienia – w zależności jak polskie lasy obrodziły w grzyby. Jeżeli było ich sporo wtedy uszka wypełnione są samymi grzybami – te uwielbiam najbardziej. Natomiast jeżeli sezon grzybowy był kiepski, wtedy mama zawsze dodaje kiszoną kapustę. W tym roku grzybów było sporo, natomiast „grzybiara” ze mnie żadna, więc moje uszka są z kiszoną kapustą oraz suszonymi podgrzybkami i borowikami.

Polecam i Smacznego !!!

1

Składniki: (na ok 100 uszek)
Farsz:
  • 200g kapusty kiszonej
  • 1 mała cebula (25g)
  • 15g suszonych podgrzybków
  • 15g suszonych prawdziwków
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
Na ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki orkiszowej razowej
  • 2/3 szklanki gorącej wody
  • 1,5 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/3 łyżeczki różowej soli himalajskiej

3

Sposób przyrządzenia:

 

Mąki przesiać do miski, dodać olej, sól. Stopniowo wlewać gorąca wodę. Wyrobić elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką na ok 30 minut, żeby odpoczęło.

Grzyby zalać małą ilością gorącej wody. Zostawić na ok 30 minut. Po tym czasie odsączyć (wody nie wylewać) i drobno posiekać. Kapustę kiszoną dokładnie odcisnąć, pokroić na mniejsze kawałki, zalać wodą. Gotować ok 30 minut. Cebulę pokroić w drobną kostkę. W rondelku rozgrzać olej rzepakowy podsmażyć cebulę, dodać namoczone posiekane grzyby. Smażyć ok 5 minut. Dodać ugotowaną kapustę kiszoną, wlać wodę z grzybów (ja to zrobiłam przez gazę). Dusić ok 10 minut. Farsz ostudzić. Wystudzoną kapustę z grzybami zmielić w maszynce do mięsa.

Ciasto podzielić na 4 części, każdą część rozwałkować na cienki placek. Za pomocą szklanki o małej średnicy wycinać kółka. Na każdy kawałek wyłożyć łyżeczką farsz. Zlepić brzegi, następnie połączyć dwa końce – najlepiej zawinąć sobie pierożka wkoło wskazującego palca i zlepić końce.

2

 

Wartość odżywcza i energetyczna (100g)
Energia: 152kcal
Białko: 4,5g
Tłuszcze: 3g
Węglowodany: 27g
Błonnik: 1,7g
Reklamy

One comment

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s