Pierogi – kolejna tradycyjna potrawa wigilijna na większości polskich stołach. Najczęściej wypełnione farszem na bazie kapusty i grzybów. Ja w tym roku postanowiłam całkowicie je zmodyfikować. Jedyne co zostawiłam to grzyby – dla mnie najbardziej aromatyczny świąteczny składnik, który wręcz ubóstwiam. Kapustę zastąpiłam niepaloną gryką, dodałam zielonego grochu dla koloru i kilka gałązek rozmarynu dla podkręcenia smaku. Nieskromnie przyznam, że pierogi wyszły przepyszne.
Polecam i Smacznego!!!
Składniki: (ok 50 pierogów)
Na farsz:
- ½ szklanki zielonego grochy namoczonego całą noc w wodzie
- ½ szklanki niepalonej kaszy gryczanej namoczonej całą noc w wodzie
- 20g suszonych podgrzybków
- 20g suszony borowików
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 3 gałązki świeżego rozmarynu
- sól, pieprz
Na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki graham razowej
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 szklanka gorącej wody
- odrobina soli