WIGILIJNE PIEROGI Z GRYKĄ, GROCHEM I GRZYBAMI

Pierogi – kolejna tradycyjna potrawa wigilijna na większości polskich stołach. Najczęściej wypełnione farszem na bazie kapusty i grzybów. Ja w tym roku postanowiłam całkowicie je zmodyfikować. Jedyne co zostawiłam to grzyby – dla mnie najbardziej aromatyczny świąteczny składnik, który wręcz ubóstwiam. Kapustę zastąpiłam niepaloną gryką, dodałam zielonego grochu dla koloru i kilka gałązek rozmarynu dla podkręcenia smaku. Nieskromnie przyznam, że pierogi wyszły przepyszne.

Polecam i Smacznego!!!

p2

Składniki: (ok 50 pierogów)

 

Na farsz:

  • ½ szklanki zielonego grochy namoczonego całą noc w wodzie
  • ½ szklanki niepalonej kaszy gryczanej namoczonej całą noc w wodzie
  • 20g suszonych podgrzybków
  • 20g suszony borowików
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 3 gałązki świeżego rozmarynu
  • sól, pieprz

 

Na ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki graham razowej
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka gorącej wody
  • odrobina soli

p1Sposób przyrządzenia:

Składniki na ciasto zagnieść i zostawić pod przykryciem, żeby odpoczęło. Namoczony groch i kaszę przepłukać na sitku. Groch zalać zimną wodą i gotować na małym ogniu ok 1 godziny. Kaszę gotować w wodzie w stosunku 1:2. Grzyby przesypać do miseczki zalać małą ilością gorącej wody. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek drobno posiekać. Na oleju podsmażyć chwilę czosnek, dodać cebulę, gałązki rozmarynu. Smażyć do momentu lekkiego zbrązowienia cebuli. Dodać namoczone posiekane grzyby, kaszę groch, wodę z grzybów. Chwilę podsmażyć (woda z grzybów musi cała odparować). Wyciągnąć rozmaryn, doprawić solą pieprzem. Farsz zostawić do całkowitego wystygnięcia.

Ciasto podzielić na trzy części. Każdą część rozwałkować na cienki placek. Za pomocą szklanki wykrawać koła. Na każde koło wyłożyć kopiastą łyżeczką farszu. Składać ciasto na pół i zlepiać dokładnie brzegi pierożków, układać je na stolnicy lub blacie. Pierogi gotować w osolonej wodzie. Podawać okraszone duszoną cebulą.

p3

Wartość odżywcza i energetyczna (100g pierogów bez cebulki)

Energia: 151kcal

Białko: 6g

Tłuszcze: 2g

Węglowodany: 27g

Błonnik: 3g

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s