TOFU PO CHIŃSKU

Knajpowa” kuchnia chińska nie jest specjalnie bliska memu sercu – ciężka, tłusta, kaloryczna. Inaczej sprawa wygląda z domową – ta zdecydowanie przypadała mi do gustu. Może dlatego, że to ja decyduję co się w niej znajdzie. Powiem szczerze i powtarzam to moim pacjentom, że nie ma nic lepszego, niż zrobione od podstaw danie chińskie. Moją dzisiejszą „chińszczyznę” zrobiłam ze składników, które akurat miałam w lodówce: naturalne tofu, marynowane kiełki fasoli mung, grzyby shiitake, marchewka i papryki. Sos sojowy, olej sezamowy, imbir odkąd przeszłam na dietę wegańską są stałym elementem w mojej kuchni. Danie wyszło lekkie, idealnie słodko – kwaśne.

Polecam i Smacznego!!!

chiny1

Składniki: (4 porcje)

  • 200g naturalnego tofu
  • 2 średnie marchewki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 mała cebula
  • 50g suszonych grzybów shitake lub mung
  • 40g kiełków fasoli mung (ja użyłam marynowanych)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 2 płaskie łyżki oleju kokosowego
  • 200g makaronu z czarnej soi- może być tradycyjny sojowy lub ryżowy

Na marynatę do tofu:

  • sok z ½ limonki
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 mały żabek czosnku
  • 0,5 cm kawałek imbiru
  • 1 łyżka syropu z agawy

Na sos:

  • sok z ½ limonki
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 6 łyżek wody
  • 3 łyżki syropu z agawy
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej

Sposób przyrządzenia:

Grzyby namoczyć w gorącej wodzie (jeżeli użyjesz grzybków shitake trzeba je po namoczeniu drobno posiekać). Tofu pokroić w kostkę. Przygotować marynatę do tofu (z połowy limonki wycisnąć sok, dodać ocet ryżowy, sos sojowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekany imbir oraz syrop z agawy). Tofu umieścić w marynacie na minimum 1 godzinę (najlepiej na całą noc). Marchewki i papryki umyć. Marchewkę pokroić w słupki, papryki w cienkie paseczki, ząbki czosnku drobno posieka, imbir utrzeć na tarce, cebulę pokroić w kostkę. W woku lub patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju kokosowego, dodać czosnek z imbirem- chwilę podsmażyć. Dodać cebulę, smażyć ok 2 minut. Dodać grzyby, marchewkę i paprykę. Smażyć na dużym ogniu ok 4 minut. Co chwilę mieszając, żeby warzywa się nie przypaliły. Po tym czasie warzywa przełożyć do miski. W woku rozgrzać drugą łyżkę oleju oleju- dodać zamarynowane tofu. Smażyć do momentu, aż tofu się zarumieni. Dodać warzywa, wlać sos i gotować ok 2-3 minut, aż sos zgęstnieje. Na koniec doprawić do smaku pieprzem. Podawać z makaronem.

chiny2

Wartość odżywcza i energetyczna: 1 porcji
Energia: 340g
Białko: 14g
Tłuszcze: 16g
Węglowodany: 34g
Błonnik: 17g

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s