KORZENNY PIERNIK BEZ CUKRU

Święta zbliżają się wielkimi krokami. Już za kilka dni większość Polaków zasiądzie przy wigilijnym stole. Oprócz wytrawnych potraw znajdzie się na nim również mnóstwo słodkości (makówki, kutia, serniki, makowce i mnóstwo innych ciast). Ja powiem szczerze najbardziej z tych świątecznych uwielbiam pierniki. Na blogu jest już przepis na piernikowe ciasteczka, dziś przyszedł czas na pyszny, wilgotny piernik przekładany powidłami. Nie znajdziecie w nim cukru tylko melasę, która jest produktem ubocznym jego produkcji a więc zawiera wszystkie dobrodziejstwa trzciny cukrowej. Piernik musi być słodki więc dodałam dosyć dużo daktyli, w celu obniżenia indeksu glikemicznego użyłam razowej mąki i użyłam niesłodzonych powideł śliwkowych. Nieskromnie powiem piernik jest pyszny!!!

Polecam i Smacznego!!!

pp1

Składniki:

  • 140g daktyli (zalać zimną wodą i pozostawić na całą noc)
  • 80g melasy trzcinowej lub buraczanej
  • 1 łyżka siemienia lnianego zmielonego w młynku wymieszanego z 3 łyżkami gorącej wody
  • 150g mąki razowej
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125ml mleka sojowego
  • 60g oleju kokosowego
  • 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika (przepis tutaj)
  • 120g powideł śliwkowych (ja użyłam mojej mamy bez grama cukru)

Na polewę:

  • 50g gorzkiej czekolady (70% kakao)
  • 3 łyżki mleczka kokosowego
  • 1 łyżeczka kawy Inka
  • 1 łyżka oleju kokosowego

pp2

Sposób przyrządzenia:

Mąkę wraz z sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia i przyprawą przesiać do miski. Namoczone daktyle wycisnąć z wody, w której się moczyły, przełożyć do blendera, dodać namoczone siemię lniane, mleko. Zmiksować na gładką masę. Olej kokosowy wraz z melasą podgrzać w rondelku. Wszystkie składniki wymieszać. Przełożyć do foremki o wymiarach
11 x 22 cm posmarowanej olejem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180oC przez ok 50 minut- do suchego patyczka. Upieczony piernik wystudzić na kratce. Przeciąć wzdłuż na dwie równe części. Na spód wyłożyć powidła i równomiernie rozsmarować. Przykryć górną częścią.

W rondelku podgrzać mleczko kokosowe. Do gorącego ,mleczka dodać Inkę, posiekaną czekoladę, olej kokosowy. Mieszać do połączenia się składników. Powstałą polewą polać ciasto.

pp3

Wartość odżywcza i energetyczna: (100g)
Energia: 335 kcal
Białko: 4,2g
Tłuszcze: 15g
Węglowodany: 43,5g
Błonnik: 4,5g

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s