Święta zbliżają się wielkimi krokami. Już za kilka dni większość Polaków zasiądzie przy wigilijnym stole. Oprócz wytrawnych potraw znajdzie się na nim również mnóstwo słodkości (makówki, kutia, serniki, makowce i mnóstwo innych ciast). Ja powiem szczerze najbardziej z tych świątecznych uwielbiam pierniki. Na blogu jest już przepis na piernikowe ciasteczka, dziś przyszedł czas na pyszny, wilgotny piernik przekładany powidłami. Nie znajdziecie w nim cukru tylko melasę, która jest produktem ubocznym jego produkcji a więc zawiera wszystkie dobrodziejstwa trzciny cukrowej. Piernik musi być słodki więc dodałam dosyć dużo daktyli, w celu obniżenia indeksu glikemicznego użyłam razowej mąki i użyłam niesłodzonych powideł śliwkowych. Nieskromnie powiem piernik jest pyszny!!!
Polecam i Smacznego!!!
Składniki:
- 140g daktyli (zalać zimną wodą i pozostawić na całą noc)
- 80g melasy trzcinowej lub buraczanej
- 1 łyżka siemienia lnianego zmielonego w młynku wymieszanego z 3 łyżkami gorącej wody
- 150g mąki razowej
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 125ml mleka sojowego
- 60g oleju kokosowego
- 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika (przepis tutaj)
- 120g powideł śliwkowych (ja użyłam mojej mamy bez grama cukru)
Na polewę:
- 50g gorzkiej czekolady (70% kakao)
- 3 łyżki mleczka kokosowego
- 1 łyżeczka kawy Inka
- 1 łyżka oleju kokosowego
Sposób przyrządzenia:
Mąkę wraz z sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia i przyprawą przesiać do miski. Namoczone daktyle wycisnąć z wody, w której się moczyły, przełożyć do blendera, dodać namoczone siemię lniane, mleko. Zmiksować na gładką masę. Olej kokosowy wraz z melasą podgrzać w rondelku. Wszystkie składniki wymieszać. Przełożyć do foremki o wymiarach
11 x 22 cm posmarowanej olejem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180oC przez ok 50 minut- do suchego patyczka. Upieczony piernik wystudzić na kratce. Przeciąć wzdłuż na dwie równe części. Na spód wyłożyć powidła i równomiernie rozsmarować. Przykryć górną częścią.
W rondelku podgrzać mleczko kokosowe. Do gorącego ,mleczka dodać Inkę, posiekaną czekoladę, olej kokosowy. Mieszać do połączenia się składników. Powstałą polewą polać ciasto.
Wartość odżywcza i energetyczna: (100g)
Energia: 335 kcal
Białko: 4,2g
Tłuszcze: 15g
Węglowodany: 43,5g
Błonnik: 4,5g