WEGŃSKA „RYBA” PO GRECKU

Ryba po grecku jest jedną z tradycyjnych potraw na wigilijnym stole w moim rodzinnym domu. W tym roku będę obchodzić swoje pierwsze wegańskie Święta. Mam ambitny plan odtworzyć wszystkie tradycyjne potrawy, które co roku serwuje moja mama, ale w wersji wegańskiej. Mój maraton zaczynam od wegańskiej ryby po grecku. Chciałam, żeby przepis był jak najbardziej zbliżony do receptury mojej mamy. Powiem szczerze, że nie wierzyłam, że seler może smakować jak ryba. Niespodzianka! Gdyby zaserwowano mi tą potrawę w restauracji uwierzyłabym, że jem prawdziwą rybę.

r2

Składniki: (6 porcji)

  • 400g selera (obranego i pokrojonego w 1 cm plastry)

  • 4 marchewki

  • 1 duża pietruszka

  • 2 cebule

  • 170g kawałek pora (część biała i zielona)

  • 2 gałązki selera naciowego

  • 1 łyżka oleju rzepakowego

  • 200g koncentratu pomidorowego

  • 1 szklanka wody

  • ¼ szklanki mąki z ciecierzycy

  • 1 łyżka bułki tartej

  • 2 łyżki mielonych nori

  • ½ szklanki mleka sojowego lub innego roślinnego (niesłodzonego)

  • 0,5 litra wywaru warzywnego

  • 4 listki laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, sól, pieprz, słodka mielona papryka- 1płaska łyżeczka

Dodatkowo:

  • olej rzepakowy do smażenia (4 łyżki)

r1

Sposób przyrządzenia :

Plastry selera przekroić na pół. W głębokiej patelni zagotować wywar warzywny z 2 listkami laurowymi, 2 ziarenkami ziela angielskiego, 2 łyżkami nori. Włożyć seler. Gotować do miękkości ok. 30 minut. W międzyczasie marchew i pietruszkę utrzeć na tarce o dużych otworach, seler naciowy, cebulę pokroić w kostkę, pora pokroić w paseczki. Na oleju rzepakowym podsmażyć cebulę, dodać seler naciowy i pora. Smażyć ok. 5 minut. Po tym czasie dodać pozostałe warzywa, 2 listki laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego. Smażyć ok. 10 minut. Dodać koncentrat pomidorowy wmieszany ze szklanką wody. Dusić do momentu, aż warzywa będą miękkie i cały nadmiar płynu się zredukuje. Na koniec wyciągnąć listki laurowe i ziele angielskie, doprawić solą, pieprzem i słodką czerwoną papryką. Mąkę z ciecierzycy wymieszać z bułką tartą, nori, solą i pieprzem. Mieszankę przesypać na talerz. Do drugiego talerza wlać mleko. Osuszone półplastry selera moczyć w mleku i obtaczać w mieszance. Smażyć z obydwóch stron na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym.

Połowę duszonych warzyw umieścić na dnie naczynia, wyłożyć usmażone plastry selera, przykryć drugą połową warzyw. Wstawić do lodówki na kilka godzin.

r1b

Wartość odżywcza i energetyczna (1 porcji)

Energia: 166kcal

Białko: 5,5g

Tłuszcze: 9,5g

Węglowodany: 14,1g

Błonnik: 9,7g

 

 

Reklamy

2 comments

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s